Metal and glass outline a public-facing greenhouse that pushes the dimensions of city agriculture


Constructed atop an current concrete workplace constructing, the Agrotopia greenhouse pushes the bounds of city agriculture in Belgium. Protecting 9,500 sq. meters (102,000 sq. toes), the greenhouse—designed by META architectuurbureau and van Bergen Kolpa Architecten—juts out from town of Roeselare’s skyline, making a press release with an all-glass-and-steel construction designed for each guests and greens.

The constructing supplied areas for the cultivation of fruits and leafy greens in 4 local weather zones in addition to analysis amenities for Inagro, the Flemish analysis institute for agriculture and horticulture, and REO Veiling, a produce distributor. Public walkways hyperlink the packages to offer an academic alternative to guests. REO Veiling’s headquarters occupied the pre-existing workplace constructing upon which that Agrotopia was constructed, and the venture acquired help from the Flemish authorities.

The size of Agroptopia pushes the bounds of city agricultural manufacturing. (Filip Dujardin)

The facade and roof have been an ordinary aluminum greenhouse system with diffuse glass. Optimizing for agricultural manufacturing, and dealing with researchers at Wageningen College, the design crew selected diffuse glass with a very excessive haze issue, growing crop yields by as much as eight % by permitting daylight to raised attain the crops. An entrance staircase strikes guests to the central sq. of the greenhouse’s inside.

Glass home windows span everything of the greenhouse, permitting for each views into the constructing and daylight for crop progress. (Filip Dujardin)

The facade alongside the constructing’s entrance is comprised of vertical glass bay home windows, with screens that present solar shading and scale back power consumption. In keeping with van Bergen Kolpa Architecten proprietor Jago van Bergen and managing companion Niklaas Deboutte of META architectuurbureau, “the screens could be managed in two impartial instructions, rotating with the solar from east to west, in order that half of the facade all the time stays open and clear to view,” a transfer that maintains the public-facing character of the construction. Moreover, pipes for the greenhouse have been built-in by the metal facade columns on this face of the constructing. 

The facade’s transparency is emphasised from the inside as properly. (Filip Dujardin)

On the west facet of the facade, the greenhouse’s horizontal development supplied vital publicity to daylight for crop progress, and reflection-free views from the bottom stage. The facade on this facet rose twice the peak of the opposite faces of the constructing, offering areas for vertical cultivation and storage for rainwater collected from the roof. The 2 cantilevered faces of the constructing owe their “placing look to the expressive, faceted façades in clear glass,” mentioned van Bergen and Deboutte.

Drawings element the multitude of capabilities inside Agrotopia, making it a self-sustaining atmosphere. (META architectuurbureau and van Bergen Kolpa)

Mounting the greenhouse atop an current concrete construction was a problem, significantly for a crew that values sustainability. The bearing traces of the metal construction needed to align with the concrete construction, and given the necessity to slope a greenhouse roof, the metal construction was mounted at a slope. An elevated, flat concrete-tiled flooring was utilized after, and covers provide traces for nutrient water, a discharge line, a return pipe for water circulation, and the carbon dioxide provide. Adjustable toes have been designed for the bottom of the metal columns, permitting for ten centimeters (4 inches) of growth per hundred meters of facade to be able to account for growth and contraction between the summer time and winter seasons.

Public pathways are cooled to offer occupant consolation in a system that’s contained solely throughout the constructing. (Filip Dujardin)

Essentially the most spectacular facet of Agrotopia is its self-containment. Run-off from irrigation is recycled, permitting for a totally contained system, and surplus warmth from a waste incinerator elevates the temperature of the inside. The areas by which guests flow into are surrounded by a “buffer local weather,” that additionally contains places of work and assembly rooms. The temperature of the general public areas is managed through evaporative cooling when thermostat would in any other case change into unreasonable on scorching days. The designers described the local weather management as a technique of “round symbiosis with town.”

Particulars of the constructing’s technical options are built-in into a number of programmatic sections of the constructing. (META architectuurbureau and van Bergen Kolpa)



Supply hyperlink